Balatongyörök

ismertető, Balatongyöröki képek, galéria




Balatongyörök

Balatongyörök község Zala megyében, a Balaton északi partján, a Keszthelyi-hegység tövében fekvő település, a 71-es főút mellett. Lakossága 1000 fő. A település két vasútmegállóhellyel rendelkezik a Balatonszentgyörgy–Tapolca-vasútvonal vasútvonalon. Sűrű autóbuszjárat köti össze Keszthellyel és Tapolcával. Nyári időszakban rendszeres hajójárat indul Keszthelyre, valamint Balatonmáriafürdő, Szigliget és Badacsony érintésével Fonyódra.


Balatongyörök a Balaton-felvidék és borvidék egyik legszebb települése, a tó egyik legcsodálatosabb pontján fekszik. A tó lágy vize, a hegy lankái, a zamatos bor, a csodálatos panoráma, a tiszta levegő rabul ejti, visszacsalogatja az egyszer ide látogatót.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


Balatongyörök látnivalókban is gazdag település. A Kossuth utcában álló római katolikus templomot 1831 és 1833 között építették fel klasszicista stílusban. A templomon jól megfigyelhetőek a klasszicista stílus jegyei.

A templom előtt látható kőkeresztet 1848-ban állították fel. Szintén a Kossuth utcában csodálhatunk meg néhány szépen helyreállított, nádfedeles halászházat is.

Idelátogatva érdemes elsétálni a Szép-kilátóhoz, ahonnan csodálatos balatoni panoráma tárul szemünk elé. A Szép-kilátó alatt római kori maradványok láthatóak: a Római-forrás mellett III-IV. századból való római fürdő maradványait csodálhatjuk meg.

FÜRDŐKULTÚRA


Balatongyörök a Balaton környék egyik legszebb része. Nem véletlenül, hogy a rómaiak is megtelepedtek e helyen, kialakítva és meghonosítva fürdőkultúrájukat. A mai értelemben vett fürdőkultúra és ezzel együtt a turizmus az 1960-as évektől indult igazán fejlődésnek.

Balatongyörök strandjának homokos partja kellemes felüdülést nyújt. A strandon jó levegő, árnyas és napos területek, játszótér, gyermek medence, csúszda, röplabdapálya, tenisz, szörf, csónak, vízi-bicikli kölcsönzés várja a vendégeket, mind – mind elegendő sportolási, mozgási lehetőséget biztosít a nyári hónapokban. A gyermek animáció nyaranta sikerrel működik. A strand 2004-ben elnyerte a leggondozottabb, legtisztább vizű balatoni strandoknak járó Kék Zászlót.

GASZTRONÓMIA


Aki Zalába látogat, mindenképp kóstolja meg a zamatos helyi ételeket, helyi specialitásokat, ismerkedjen meg a népi gasztronómia hagyományaival és gazdag ízvilágával. A vendéglátók bőséggel kínálnak különleges zalai ételeket és nagyszerű borokat.

A Keszthelyi-hegység déli lankáin nagy hagyománya van a szőlőművelésnek. A környéken már a rómaiak is foglalkoztak borkészítéssel. A helyiek szakértelmének köszönhetően ma is sok itteni szőlőfajta és bor nemzetközileg is ismert és elismert, leghíresebb a Cserszegi Fűszeres.

AKTÍV TURIZMUS


Balatongyörök nem csak kivételes panorámájával, és remek adottságú strandjával, hanem gazdag nyári programlehetőségekkel is várja a kikapcsolódni vágyókat.

"Mikor Meszes-Györök irányába értünk, ahol az út északra fordul, a nap már nyugodni készült. Sugarait még teljes erővel ontá az előttünk elterülő tájra, de a sugarak már sárgulni és piroslani kezdtek. S a pirosló sugarak fényénél felnyílt előttem egy tájkép, a melyhez hasonlót még lángész nem alkotott. De nem is álmodott…" írta Eötvös Károly a Györöki táj,talán legszebb leírását.

Páratlan kilátás nyílik az utazó elé a Balatongyöröki Szépkilátóról. Az elénk táruló Balaton-felvidék, és Tapolcai-medence, tanúhegyeivel, a Szent György-hegy, Szigliget, a badacsonyi bazalt orgonák panorámája mindenkit maradásra késztet. Talán ennek is köszönhető, hogy a rómaiak is megtelepedtek e helyen, kialakítva és meghonosítva fürdőkultúrájukat, mely a mai napig a meghatározza az itteni lakosság életét.

A város kiváló adottságokkal rendelkező, és az idei szezont új, modern beléptető rendszerrel felszerelt strandján a kisgyermekes családok, és a sportolni vágyók egyaránt megtalálják a kívánt programot. A West –Balaton kártya tulajdonosok 40% kedvezménnyel válthatják meg a belépőjüket. A lídós, homokos partszakasz a kisgyermekek kedvence, valamint játszótér, gyermek medence és csúszda is felejthetetlenné teszi a nyaralást. A szülők kikapcsolódását a gyermekprogramokat szervező animátorok is segítik. Az érdeklődők szervezett szörf és vitorlásoktatáson vehetnek részt, röplabdapálya, tenisz, szörf, csónak, vízi-bicikli kölcsönzés, változatos sportolási lehetőséget biztosít.

Az aktív pihenésre vágyók a strandon kívül is gazdag programlehetőségeket találnak. Hosszabb-rövidebb kirándulásokat tehetünk a környék erdeinek tanösvényein, valamint a környék a történelmi emlékeit is végigjárhatjuk. A Szépkilátó tövénél fakadó Római forrás biztosította a mellé épült II. századi római villa, és a hozzá tartozó fürdő vízellátását. Tehetünk egy sétát a Balatongyörök szőlőhegyén, a Becehegyi műemlék présházak között. A strandtól mindössze pár méterre található mólónál a hajózást is érdemes kipróbálnia a Balatongyörökre érkezőknek.

Ha az Európában rendkívül népszerű turizmusformáról, a kerékpáros turizmusról beszélünk, akkor említést kell tenni a Balaton körüli bicikliútról. A teljes balatoni bringakörút a biciklisek rendelkezésére áll.

Horgászás szempontjából a leghosszabb partszakasza Balatongyöröknek van. A községben a balatoni halászat a 18.-dik század kezdetéig nyúlik vissza. A 99 férőhelyes csónakkikötő hozzájárul az igazi horgászturizmus kialakulásához, illetve fellendítéséhez.

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK


Májustól késő őszig sok rendezvény (folklór, komolyzene, ifjúságnak szóló zene, térzene, bálok, borfesztivál, szüreti felvonulás, boros forgatag, búcsúk, sportversenyek, képzőművészeti kiállítások és egyéb műsorok) várja az üdülővendégeket, a turistákat, az érdeklődőket.

A környéken rendszeresek a júliusban kezdődő és még kora ősszel is tartó „borhetek”, a szüreti mulatságok, a borfesztiválok. Kiemelkedõ gasztronómiai esemény az évente két alkalommal megrendezésre kerülő halászléfőző-verseny.

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


Balatongyörök a Keszthelyi- és a Szigligeti-öböl által határolt földnyúlványon helyezkedik el. A terület az őskor óta lakott volt. A kőkorszakból kőbalta, a Kr.e. III. századból rézfejsze került elő. A Kr.u. III. századból származó római telep és fürdő maradványait tárták fel a Balaton-parttól párszáz méterre a Szépkilátó tövében.

A középkori falu a római településre épült. Nevét 1121-ben említik eloször az Almádi (ma Monostorapáti) Apátság alapítólevelében. Nevét valószínűleg Szigliget urának, II. Atyusz bánnak Gyürk nevű fiáról kapta.

A török időket viszonylagos épségben vészelte át. 1696-ban Meszes Györök néven említik, mert az itt élők a halászat mellett elsosorban a mészégetéssel foglalkoztak. 1734-tol a falu Festetics Kristóf tulajdonába került.

A falu életében gyökeres változást a 20. század eleje hozott. Megjelentek az első fürdővendégek, megépült a falut átszelő vasút (1902), strandfürdőt építettek (1907). Meszes Györök nevét Balatongyörökre változtatták.

A strandhoz szükséges területet Festetics (II.) Tasziló gróf adta át a györökieknek tulajdonjoga megtartása mellett. Az 1910-es években parkosították a strand területét. Az akkor ültetett platánsor ma is dísze a strandnak. A fürdőtelepet 1920-ban üdülőhellyé nyilvánították, 1932-ben elkészült a strand melletti móló.

A hajdan egy Balaton-parti utcából álló településen a fürdőélet megindulása miatt megkezdődtek az építkezések, kialakult a villasor, új utcák születtek. 1990-ben a község elnyerte az Európa legszebb falvainak járó Európafalu (Prix d'Honneur) címet.

Települések Balatongyörök közvetlen közelében

Települések Balatongyörök környékén

További találatok: |